Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Πορτοκάλι: ο καρπός του ήλιου

   
   Τα πορτοκάλια μέχρι το Μεσαίωνα ήταν σπάνια και διακοσμητικά φρούτα που τα χάριζαν σαν ακριβό δώρο. Ήταν τόσο πολύτιμα που δεν τα έτρωγαν φρέσκα, έφτιαχναν, όμως, με αυτά γλυκό του κουταλιού. Τον 18ο αιώνα ήταν ήδη δημοφιλή σε όλο τον καλό κόσμο και μάλιστα τα προσέφεραν στα θέατρα ως αναψυκτικά.
Το πορτοκάλι είναι τονωτικό και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6). Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο χυμός του πρέπει να καταναλώνεται αμέσως, γιατί όταν εκτεθεί στο φως καταστρέφεται μεγάλο μέρος των βιταμινών του. Η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού ημερησίως μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου (στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου, στομάχου) και κατά 20% για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: