Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Συλλογές γραμματοσήμων με θέματα από τη μυθολογία


Η ελληνική μυθολογία επηρέασε και... τις συλλογές γραμματοσήμων.
Έτσι από διάφορα έργα τέχνης αγγεία, μνημεία, και ψηφιδωτά που βρίσκονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εκδόθηκαν τα παρακάτω γραμματόσημα που απεικονίζουν τον Ηρακλή να πραγματοποιεί τους άθλους του,
...και τα παρακάτω που απεικονίζουν τους θεούς του Ολύμπου.



Να σημειώσουμε πως όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το συμβατικό ταχυδρομείο και όχι το ηλεκτρονικό υπήρχε και η χαρά της προσμονής του γράμματος-υπήρχαν δε περιπτώσεις που το γράμμα έκανε και 15 μέρες, ένα μήνα ή και περισσότερο - καθώς και η αγωνία για το γραμματόσημο που θα έχει πάνω ο φάκελος.
Αξίζει να πούμε πως τα γραμματόσημα γράφουν επάνω την αξία (δηλαδή τα χρήματα που χρειάζεται από το ταχυδρομείο για να ολοκληρώσει την αποστολή του γράμματος ή του πακέτου), τη χώρα και το θέμα. Πρόσφατα, έχει δοθεί η δυνατότητα έκδοσης προσωπικών γραμματοσήμων, με φωτογραφίες των ενδιαφερόμενων!
Τα πρώτα Ελληνικά γραμματόσημα κυκλοφόρησαν το 1861 από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και απεικονίζουν την κεφαλή του Ερμή, του Ταχυδρόμου των Θεών. Σχεδιάστηκαν από τον Άλμπερτ Μπαρ και εκτυπώθηκαν στη Γαλλία.
Το γραμματόσημο, όταν τοποθετηθεί σε επιστολή ή δέμα, σφραγίζεται από το αντίστοιχο ταχυδρομικό γραφείο αποστολής. Η σφραγίδα αυτή έχει επισήμανση τόσο για την τοποθεσία του, όσο και για το χρόνο αποστολής.










Πηγές: http://stamps-gr.blogspot.gr/2013/11/stamps-hercules.html, http://www.youtube.com/watch?v=HN9p-ecpXR8,http://stamps-gr.blogspot.gr/2013/06/blog-post_15.html,http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%83%CE%B7%CE

Δεν υπάρχουν σχόλια: