Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Σάββατο του Λαζάρου


Το ‘Λαζαροσάββατο’, το Σάββατο πριν από τη Μεγάλη Βδομάδα ο λαός γιορτάζει την ‘΄Εγερση’ του φίλου του Χριστού.
Σε πολλά μέρη της χώρας μας για να απεικονίσουν την Ανάσταση του Λαζάρου, να συμβολίσουν δηλαδή τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο, αλλά παράλληλα και για να υποδηλώσουν την ανάσταση της φύσης, έφτιαχναν ένα ομοίωμα του Λάζαρου.
Την παραμονή της γιορτής  την ‘πρώτη Λαμπρή’, τα παιδιά κρατώντας το ‘Λάζαρο’, έκαναν τους αγερμούς τους. Γύριζαν δηλαδή στα σπίτια και τραγουδούσαν τα ‘λαζαρικά’, για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να πουν τα παινέματα στους νοικοκυραίους. Στην ΄Ηπειρο π.χ. χτύπαγαν και μεγαλοκούδουνα.

Στη Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και τη Θράκη τραγουδούν μόνο κορίτσια. Το έθιμο αυτό συναντιέται σ’ όλη την Ελλάδα με παραλλαγές.



Κάντε κλικ στους παρακάτω σύνδεσμους για να διαβάσετε τα κάλαντα του Λαζάρου

Κάλαντα Λαζάρου,

κάλαντα Λαζάρου σε άλλες παραλλαγές


Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια,ήρθε των Βαγιών η εβδομάδα.Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι,ήρθε η μέρα σου και η χαρά σου.
Πού ήσουν Λάζαρε; Πού ήσουν κρυμμένος;Κάτω στους νεκρούς στους πεθαμένους.Δε μου φέρνετε, λίγο νεράκι,που το στόμα μου πικρό φαρμάκι.Δε μου φέρνετε λίγο λεμόνι.που το στόμα μου, σαν περιβόλι.
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια.Bάγια, Bάγια και Bαγιώ.τρώνε ψάρι και κολιό.Και την άλλη Κυριακή,τρώνε το ψητό τ’ αρνί.
Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια,ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια.Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι,ήρθε η μάνα σου από την πόλη,σου ‘φερε χαρτί και κομπολόι.Γράψε Θόδωρε και συ Δημήτρη,
γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι.Το κοφνάκι μου θέλει αυγά,κι η τσεπούλα μου θέλει λεφτά.Βάγια, Βάγια των Βαγιών,τρώνε ψάρι και κολιόκαι την άλλη Κυριακήτρώνε το παχύ τ’ αρνί.



Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τα κάλαντα του Λαζάρου και να δείτε το έθιμο από Κέρκυρα, Κύπρο, Ημαθία, και Σύρο.








Πολλοί φτιάχνουν Πασχαλινά ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου! Τα...

Λαζαράκια (Πασχαλινά ζυμαρανθρωπάκια)

Τα Λαζαράκια είναι ένα παλιό έθιμο και τα φτιάχνουμε το Σάββατο του Λαζάρου σε ανάμνηση του θαύματος του Κυρίου.
Κατά κανόνα τους δίνουμε σχήμα ανθρώπου που είναι τυλιγμένο με φασκιά κατά τη συνήθεια που είχαν τότε να θάβουν τους νεκρούς. 

Κάντε κλικ στον παραπάνω υπερσύνδεσμο παραπάνω για να διαβάσετε σχετικές συνταγές και να φτιάξετε τα ... Λαζαράκια σας.
Λαζαράκια (Πασχαλινά ζυμαρανθρωπάκια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: