Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Γιγάντιες "μπάμπουσκες"


Γιγάντιες "μπάμπουσκες" στο εμπορικό κέντρο Αφι-Μολ στη Μόσχα


Γιγάντιες "μπάμπουσκες" στο εμπορικό κέντρο Αφι-Μολ στη Μόσχα

Τα εμπορικά κέντρα της Μόσχας δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν απο τα αντίστοιχα κέντρα στο Παρίσι, στο Λονδίνο ή στο Μιλάνο.
Καλλυντικά, ρούχα, δερμάτινα, κοσμήματα, λουλούδια και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί παρουσιάζονται σε υπερπολυτελείς βιτρίνες.

Ένα τέτοιο πολυτελέστατο εμπορικό κέντρο, το Αφι-Μολ, άνοιξε τις πύλες του στο επιχειρησιακό κέντρο Μοσκβα Σίτυ την περασμένη άνοιξη.
Ένα απο τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία είναι το τεράστιο συντριβάνι στο κέντρο των εγκαταστάσεων, το οποίο «χορεύει» στους ρυθμούς της πιο σύγχρονης μουσικής.

Αυτό όμως που πραγματικά αξίζει στο Άφι-Μόλ είναι το τελευταίο πάτωμα.

Η οροφή έχει το σχήμα γυάλινου διαφανούς θόλου έκτασης 10 000 τμ, και μέσα απο αυτήν φαίνεται ο ουρανός καθώς και τα τεράστια κτίρια που στεγάζουν τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις της Ρωσίας.  

Εδώ μπορεί κανείς να δει μια μεγάλη συλλογή απο τις φημισμένες ρωσικές κούκλες «ματριόσκες». Η καθεμιά απο αυτές έχει ύψος απο 6 έως 13 μέτρα και παρουσιάζει φημισμένα παραμύθια εμπνευσμένα απο την ρωσική παράδοση.







Η κούκλα Ματριόσκα (ρωσ.:Матрёшка) και όχι μπαμπούσκα (που σημαίνει γιαγιά) που λανθασμένα ονομάζεται, αποτελείται από πολλές ξύλινες κούκλες που η μια είναι μέσα στην άλλη.
Η κούκλα Ματριόσκα  επικράτησε σαν ρωσικό σουβενίρ που το φτιάχνουν τα τελευταία χρόνια και με αντρικές φιγούρες, και όχι μόνο σε ξύλο αλλά με πολύτιμα μέταλλα, κρύσταλλο κλπ.
Υπάρχουν 2 εκδοχές για το πώς πήραν το όνομά τους: Η μια είναι από το τυπικό ρωσικό γυναικείο όνομα Matriona και η άλλη από τη λέξη ματ (ρωσ.:мать) που σημαίνει μητέρα, καθώς η κούκλα συμβολίζει τη γονιμότητα.
Αρχικά οι κούκλες ήταν σε 3,5,7, και 10 κομμάτια, τώρα όμως βγαίνουν και ως 13,15, 20 και περισσότερα κομμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: