Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΦΑΡΟΣ ΓΑΙΔΟΥΡΟΝΗΣΙ

Για κάθε ναυτικό, "φάρος" σημαίνει ελπίδα, αισιοδοξία και ασφάλεια της ρότας του. Για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα θέμα που θέλοντας και μη, αγγίζει πάντα κάποιες λεπτές χορδές της ψυχής μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι Φάροι από μόνοι τους είναι ένα θέμα που ελκύει το ενδιαφέρον όλων των ειδών τέχνης , όχι μόνο της ζωγραφικής αλλά και της λογοτεχνίας , της ποίησης και του κινηματογράφου , γιατί πίσω από τους επιβλητικούς πέτρινους τοίχους τους , τούς διαβρωμένους από την αλμύρα , κρύβουν δύναμη , μυστήριο , μοναξιά , περιπέτεια και συγχρόνως απέραντη γαλήνη.

Ο πιο παλιός και ταυτόχρονα ο ψηλότερος φάρος του Ελληνικού φαρικού δικτύου είναι και ο... "δικός μας" φάρος που όλοι μας βλέπουμε έξω από το λιμάνι της Ερμούπολης.

ΦΑΡΟΣ ΓΑΙΔΟΥΡΟΝΗΣΙ

Ο φάρος αυτός πρωτολειτούργησε το 1834 και κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρεία φάρων. Το ύψος του κυλινδρικού του πύργου είναι 29 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 68 μέτρα. Είναι τοποθετημένος εμπρός απ'το λιμάνι Ερμούπολης Σύρου, στο μικρό ερημικό νησάκι Γαϊδουρονήσι ή Δίδυμη. Θεμελιώθηκε την 25η Ιανουαρίου 1834, για το πρώτο έτος της βασιλείας του Όθωνα, με βασιλική δαπάνη κι είναι έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Γιόχαν Ερλάχερ. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912-13. Μέρος του φάρου καταστράφηκε κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1948 επισκευάστηκε και από τότε λειτουργεί εκπέμποντας 1 λευκό φωτισμό κάθε 2 λεπτά.




ΦΑΡΟΣ ΓΑΙΔΟΥΡΟΝΗΣΙ

ΦΑΡΟΣ ΓΑΙΔΟΥΡΟΝΗΣΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: